Puheenvuoro

Kolumni: Muisti voi olla lyhyt kuin kanan lento

Yksinkertaisten asioiden muistiin palauttaminen tuottaa haasteita, joita kielellisistä pulmista tietämättömän on vaikea edes aavistaa.

1/2016

Verkkolehti minnaluoma

Äiti ja Telma laskivat yhdessä päiviä jouluun. Koulun matematiikan tehtävien laskemista helpottava satataulu oli kaapissa, eivätkä he jaksaneet kaivaa sitä esille. He käyttivät apuna sormia.

Tuloksen jälkeen kaksikko pohti, mitä joulu tarkoittaa ja mikä siinä on parasta. ”No se, että pelataan yhdessä lautapelejä”, Telma totesi.

Äiti alkoi arvuutella, mikä on joulun jälkeen seuraava juhlapyhä. Pääsiäinen ja vappu. Mitäs silloin tehdään? ”Toisena mennään pohjoisiin ja toisena puhalletaan ilmapalloja”. Oikein.

No, entäs juhannus? Mikä se juhannus on? Telma menee hiljaiseksi. Milloin sitä vietetään ja mitä silloin tehdään, muistelepa. Telma tuijottelee sormiaan ja sanoo: ”Äiti, en kyllä yhtään muista.”

Kielellisiä erityisvaikeuksia potevan lapsen ja nuoren muisti voi olla äärettömän kirkas – ja samassa hetkessä yhtä lyhyt kuin kanan lento. Yksinkertaisten asioiden muistiin palauttaminen tuottaa haasteita, joita kielellisistä pulmista tietämättömän on vaikea edes aavistaa. Muistamattomuus näyttää asiaa tuntemattoman silmissä typerältä oikuttelulta ja laiskuudelta.

Kun lapsen ikätoveri luettelee kuukaudet ja suurimmat juhlapyhät tuosta noin vain mennen tullen ja takaperin, kielellisistä erityisvaikeuksista potevalle jo yhden juhlapäivän muistamisessa ulkoa on tarpeeksi. Ja kun koulussa opeteltavaksi tulee vieras kieli, lapsen sanapakka menee täydellisen sekaisin. Tutut vuodenajat kadottavat nimensä jopa suomeksi.

”No, se on se, se.. no, silloin on kukkia ja vihreää!” Kesäkö? ”No, se!”

Kyllä, juhannus on keskellä kesää. Silloin ollaan ulkona, paistetaan makkaraa ja saunotaan. ”No äiti, kyllä minä nyt muistan”, vastaa Telma helpottuneena.

Mutta kielellisten pulmien kanssa painiva lapsi ja nuori yllättää myös positiivisesti. Usein.

Joulun jälkeen äiti ja Telma pohtivat yhdessä, mikä menneessä joulussa oli mukavinta. ”Se, kun pelattiin niitä lautapelejä”, toteaa Telma nauraen. ”Mutta äiti - sinä olit pelissä kyllä ihan liian hidas.”

Minna Luoma


  • Minna Luoma on toimittaja ja sisällöntuottaja sekä kahden lapsen äiti, joka rakastaa sanoja, lukemista ja luontoa. Hänen mottonaan on "Mikään tarina ei ole liian pieni kerrottavaksi.