Puheenvuoro

Pääkirjoitus: Reippahasti käypi askeleet

Viittaa jalalla, konttaa syömään - Kouluilla aiempaa enemmän mahdollisuuksia liikuttaa lapsia. Näin uutisoitiin lokakuussa Yle-uutisten sivuilla Raaseporin koululiikunnasta.

4/2016

Tiina Viljanen verkkoon
Tänä syksynä käyttöön otettu opetussuunnitelma kehottaa kouluja lisäämään liikuntaa. Tämä on erittäin tärkeää, etenkin kun monen lapsen ja nuoren terveys vaarantuu liikkumattomuuden takia.

Liikunnan tulee olla mielekästä ja aktivoivaa eikä koulun pakkoliikuntaa, jota se monilta osin oli kirjoittajan lapsuudessa. Talvella oli pakko luistella kaksi tuntia kierroksia jääkentällä, jotta sai edes jonkinlaisen liikuntanumeron. Telinevoimistelu oli pakollista, vaikka esimerkiksi köyden silppaus (varsinaissuomalainen ilmaisu) ei onnistunut ollenkaan jokaiselta. Pituushypyssä tuli onnistua, sillä todistuksen numeron ratkaisi hypyn pituus ja myös sadan metrin juoksunopeus. Tärkeintä oli kilpailu ja tulos, joten nyt vanhempana sana liikunta särähtää korvissa.

Toki tuolloinkin liikuntaa tuli harrastaneeksi kuin huomaamatta: Käveltiin ja hiihdettiin kouluun, sillä vanhemmat eivät tuolloin kuljettaneet lapsia autolla. Uimakouluun päästäkseen piti ensin polkea vähintään viisi kilometriä polkupyörällä. Tehtiin puutarhatöitä ja lumitöitä vanhempien apuna. Pihaleikeissä tuli kuin huomaamatta juostua kilometritolkulla näännyksiin asti ja se oli todella hauskaa.

Liikunnan pitääkin olla hauskaa. Jos lapsi tai nuori haluaa potkia palloa, pelata jääkiekkoa, yleisurheilla tai ihan mitä vaan, täytyy siihen olla mahdollisuus ilman pakollista kilpailua.

Liikunta on osa normaalia arkea. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus harrastuksiin ja leikkeihin, jotka tukevat fyysistä ja henkistä kuntoa. Liikunnan ei tarvitse olla suoritus. Myös liikkuminen leikin lomassa ja mukava yhdessäolo riittävät. Arkaa ja ujoa lasta tulee rohkaista mukaan toimintaan.

Liikkumattomuuden tuomat terveysriskit tunnistamme. Uusi opetussuunnitelma tukee monipuolista liikuntaa, mutta muistetaan liikunta myös kotioloissa ja arjen toiminnoissa. Joululaulun sanoin ”Reippahasti käypi askeleet”. Älkäämme siis olko liikkumatta.

Tiina Viljanen


  • Tiina Viljanen on Aivoliiton toiminnanjohtaja